Gå til hovedindhold

Aabenraa Kommune og Museum Sønderjylland godkender prospekt for nyt museum

Nyhed fra Aabenraa Kommune

Indhold

  På onsdagens byrådsmøde blev prospektet for et nyt ikonisk museum på Kilen i Aabenraa godkendt. Prospektet præsenterer et moderne museum, hvor udsyn, nysgerrighed og international orientering binder kunstnere som Franciska Clausen og C.W. Eckersberg sammen med den unikke slesvigske søfartshistorie.

  I 2019 godkendte byrådet i Aabenraa Kommune konceptet og placeringen for et nyt museum på Kilen i Aabenraa med udsigt over fjorden.

  På gårsdagens byrådsmøde godkendte byrådet prospektet for museet, som indeholder kernefortællingen og forretningsplanen for museet.

  - Det nye museum taler i den grad ind i den blomstrende byudvikling, der har stået på i de seneste ti år i byen. Museet taler desuden ind i et fokus på turismen med Aabenraa som en stærk hovedby, der skal tiltrække turister fra både ind- og udland, siger borgmester i Aabenraa Kommune, Jan Riber Jakobsen.  

  Historien bliver det ene omdrejningspunkt i det nye museum. Det andet omdrejningspunkt bliver de sønderjyske kunstnere, hvoraf C.W. Eckersberg og Franciska Clausen er nogle af de mest kendte. Museum Sønderjylland har over årene opbygget fornemme samlinger og råder over Franciska Clausen Fondens uvurderlige skat på over 2.500 værker, som bliver permanent repræsenteret på det nye museum. Det vurderer Signe Bekker Dhiman, der er formand for Aabenraa Kommunes Kultur- og Fritidsudvalg, er på tide:

  - Det nye museum får en fremtrædende plads i Aabenraa, og det bliver en vigtig brik for hele kommunens kulturliv. Det bliver samtidig et tilløbsstykke i grænselandets kultur- og museumslandskab. Med både faste udstillinger og særudstillinger, bliver det et museum, man kan besøge igen og igen, Museum Sønderjylland driver i dag to mindre museer i Aabenraa: ét om den sønderjyske kunst og ét om søfartshistorien. Begge steder er rammerne små og utidssvarende, og ingen af museerne lever op til nutidens standarder med hensyn til sikring og klimastyring, siger hun og fortsætter:

  - Igennem mange år er der blevet arbejdet med at skabe et sted til Franciska Clausens værker, og med den proces der nu er i gang, er vi kommet op i et højere gear, som jeg mener er nødvendigt for, at vi kan nå i mål.  

  Museums Sønderjyllands to eksisterende museer samles derfor i det nye museum, og det glæder Axel Johnsen, der er direktør i Museum Sønderjylland:

  - Kombinationen af elementer fra både kunst- og søfartshistorie er unik, og jeg ser frem til et museum, der kommer til at fortælle en anderledes fortælling som Sønderjylland og grænselandet. Det bliver et åbent og dynamisk museum, hvor der bliver noget at opleve for enhver smag. Det bliver en motor for kulturoplevelsen på den sønderjyske østkyst, siger han.

  Aabenraa Kommune og Museum Sønderjylland har et tæt samarbejde om det nye museum – herunder om forretningsplanen for museet, hvor der nu sættes gang i arbejdet med at søge fondsmidler til at hjælpe med finansieringen. Aabenraa Kommune har afsat 40 millioner kroner, mens Museum Sønderjylland har afsat 10 millioner kroner.

  - Det nye museum er et ambitiøst projekt, som vi håber, at de fonde og investorer vi har behov for, kan se sig selv i. Projektet passer ind i Museum Sønderjyllands overordnede strategi om at skabe viden og bevidsthed om Sønderjylland. Vores analyser viser, at markedet har brug for et museum i denne kaliber, hvor der ikke er noget tilsvarende på den sønderjyske østkyst. Aabenraas centrale placering i landsdelen gør også, at potentielle gæster ikke har langt til museet, siger bestyrelsesformand i Museum Sønderjylland, Simon Møberg Torp.

  Du kan læse det godkendte prospekt for museet i bilaget herunder.

  Kontakter

  Borgmester Aabenraa Kommune, Jan Riber Jakobsen, tlf.: 29 32 25 30; e-mail: jrj@aabenraa.dk

  Formand for Kultur- og Fritidsudvalget, Signe Bekker Dhiman, tlf.: 41 66 44 49; e-mail: sbekk@aabenraa.dk

  Direktør Museum Sønderjylland, Axel Johnsen, tlf.: 30 80 26 95; e-mail: adjo@msj.dk

  Kommunikationskonsulent Aabenraa Kommune, Kasper Stoof, tlf.: 73 76 72 90; e-mail: ksje@aabenraa.dk

  Vedhæftede filer